روغن موتور SN بریزم یا SL

آنچه در این مقاله می‌خوانید:

در این مطلب میپردازیم به تاریخچه فرایند ساخت و تولید روغن موتور , انواع مختلف آن ، و تاثیر روغن موتور و ویسکوزینه در فصل های مختلف و کاربرد هر یک از آن ها میپردازیم.

نقش روغن موتور در خودرو

روغن موتور از نظر تاریخی ترکیبی ساده از روغن پایه و مواد افزودنی بوده است. برای روانکاری قطعات موتور، کاهش اصطکاک، تمیز کردن، خنک کردن و محافظت از موتور طراحی شده است.

با این حال، امروزه، روغن موتور مصنوعی مدرن کاری بسیار بیشتر از روانکاری انجام میدهد ، این روغن محافظت در برابر سایش را فراهم میکند، ویسکوزیته را در دماهای مختلف حفظ میکند، از تجمع اسید جلوگیری میکند،و برای خودروهایی که از توربو تشکیل شده اند نیز محافظت می نماید.

روغن موتور از مواد پایه و مواد افزودذنی ساخته شده است . روغن پایه به طور متوسط بیش از 95 درصد یک روانکار را تشکیل می دهد . برخی رانکارها مانند گریس و روغن  دنده های صنعتی ، شامل 30 درصد افزودنی می باشد . البته روغن پایه امروزه از پالایش نفت خام بدست می آید.


ویسکوزیته روغن موتور چیست

هنگامی که در مورد روغن موتور صحبت می کنید، اغلب از اصطلح ویسکوزیته استفاده می شود.

اساساا ویسکوزیته روغن به آسانی ریختن روغن در دمای خاص اشاره دارد. روغنهای روانتر دردماهای پایینتر راحتتر جریان مییابند و ویسکوزیته کمتری دارند، در حالی که روغنهای غلیظترویسکوزیته بالتری دارند.

در هوای سرد، روغن های روان اصطکاک را کاهش می دهند و به موتورها کمک می کنند تا سریع تر روشن شوند. در دماهای بالاتر، روغن های غلیظ فشار روغن و استحکام را حفظ می کنند و بارهای سنگین تری را تحمل می کنند.

شاخص ویسکوزیته توانایی روغن را برای مقاومت در برابر تغییرات ویسکوزیته با تغییرات دما اندازه گیری می کند. بیشتر روغن های موتور چند درجه با بهبود دهنده های شاخص ویسکوزیته فرموله میشوند که از افزودنی های پلیمری برای کمک به حفظ ویسکوزیته روغن در طیف وسیعی از دماها استفاده می کنند و از قطعات موتور در برابر سایش محافظت می کنند.

روغن موتور با عدد شاخص ویسکوزیته بالاتر می تواند ویسکوزیته خود را در محدوده دمایی وسیع تری حفظ کند. با این حال، این بهبود دهنده های شاخص ویسکوزیته به مرور زمان با بالا رفتن سن روغن از بین می روند. تعویض منظم روغن به جلوگیری از این امر کمک می کند.

 

روغن سنتزی (SYNTHETIC) چیست؟

روغن موتور در طول زمان به طور قابل توجهی تغییر کرده است. هنگامی که اولین بار روغن موتور در دهه 1800معرفی شد، تولیدکنندگان از تکنیک های سوخت و روغن کاری خود استفاده کردند که منجر به تناقضات بسیاری شد. استفاده از چربی حیوانی و روغن گیاهی به استفاده از روغن موتور ساخته شده از خام تبدیل شد . و بعدها روغن موتور مصنوعی اختراع شد.

 

روغن موتور مصنوعی روغنی است که فرآیند مهندسی شیمیایی را طی کرده است. در مقایسه با مولکول های روغن معمولی، مولکول های روغن مصنوعی شکل یکنواخت تر و ناخالصی های کمتری دارند. به طور معمول، روغن مصنوعی مقاومت بالاتری در برابر اکسیداسیون دارد و در دماهای بسیاربالا و پایین نسبت به روغن موتور معمولی دارد و این روغن موتورهای مصنوعی از مواد خام بهتر عمل می کنند.

هنگامی که روغن موتور به طور کامل فرموله شد، برای انجام عملکردهای مختلف طراحی شد  از جمله این موارد فرموله شده می توان به موارد زیر اشاره کرد .  

  • روانکاری قطعات متحرک
  • کاهش سایش موتور
  • کمک به جلوگیری از ایجاد رسوب بر روی اجزای داخلی موتور
  • حذف و معلق کردن کثیفی ها و آلاینده های موجود در روغن
  • خنک کننده قطعات موتور
  • حفظ بهره وری و عملکرد سوخت موتور
  • ارائه حفاظت از موتور در طیف وسیعی از دماها
  • عملکرد به عنوان هیدرولیک در زمان بندی متغیر سوپاپ
  • کمک به حفاظت از سیستم انتشار گازهای گلخانه ای
 

تفاوت SM و SL در چیست؟

 

SL و SM دو استاندارد پر استفاده هستند که میخواهیم ، بیش تر در مورد این دو صحبت کنیم . با ما همراه باشید تا به بررسی این دو مورد بیش تر بپردازیم.

 

 

استاندارد  SM

 

این استاندارد برای روغنهای موتور بنزینی مورد استفاده قرار میگیرد.

این روغنها به طور عمده برای خودروهای سبک و سنگین استفاده میشوند و بهبود هایی نسبت به استاندارد SL دارد از جمله کاهش میزان انتشار مضرات و بهبود در عملکرد موتور دارد.

 

استاندارد SL

استاندارد SL برای روغن های موتور بنزینی نیز استفاده میشود این استاندارد اغلب در خودروهای قدیمی تر استفاده میشود اما برخی از خودرو های جدید نیز ممکن است ازآن استفاده کنند .SL نیز شامل ویژگی هایی مانند کاهش رسوبات و حفاظت در برابر سایش است.

به طور کلی هرچه استاندارد روغن موتور به بالاترین مقدار آن رسیده باشه بهره وری و حفاظت موتور

بیشتری فراهم می اورد. انتخاب روغن موتور مناسب بستگی به نوع خودرو, شرایط رانندگی و راهنمایی های تولید کننده خودرو دارد.

 

 

اهمیت تعویض روغن

 

روغن موتور بسیاری از قسمت های متحرک موتور را روانکاری می کند که به جلوگیری از آسیب وکارکرد روان موتور کمک می کند.

هر بار که موتور شما کار می کند، محصولت جانبی حاصل از احتراق در روغن موتور شما جمع می شود. اگر آلینده ها بیش از ظرفیت روغن جمع شوند، تجمع می یابند و رسوب، لجن و سایش در موتورایجاد می کنند.

اگر روغن به طور مرتب تعویض نشود، این آلیندهها میتوانند بر عملکرد و کارایی کلی خودرو شماتأثیر منفی بگذارند. علاوه بر تعویض روغن در صورت توصیه، رعایت منظم تعمیر و نگهداری خودرو و استفاده از روغن موتور با کیفیت، مانند روغن لیان فیدار، بسیار مهم است.

 

چند وقت یکبار باید روغن خود را عوض کنیم؟

 

به طورمعمول، بهتر است روغن خودروی خود را هر 5000 تا 8000 کیلومتر یا هر 6 ماه یکبار یا توصیه سازنده خود تعویض کنید. با این حال، همه اینها به عواملی مانند سن خودرو، شرایط رانندگی و نوع روغنی که استفاده می کنید بستگی دارد.

خوشبختانه، بسیاری از خودروهای امروزی دارای نشانگرهای روغن موتور هستند و هنگامی که روغن شما کم است یا زمانی که روغن را تعویض کنید، یک علامت هشدار بر روی داشبورد شما ارائه میدهند .

بسیاری از نمایندگی ها یا مراکز خدمات نیز برچسبی را روی پنجره شما می گذارند که تاریخ نیاز به تعویض روغن بعدی را نشان می دهد.

 

وقتی روغن ماشین شما تمام می شود چه اتفاقی می افتد؟

 

اگر روغن موتور شما تمام شود، قطعات شروع به آسیاب شدن با هم می کنند، زیرا روغن کاری ندارند و موتور مسدود می شود و در نهایت از کار می افتد. این باعث آسیبی می شود که جبران آن بسیاردشوار و حتی غیرممکن است. به همین دلیل بسیار مهم است که سطح روغن خود را به طور مرتب چک کنید و روغن خود را مرتباا تعویض کنید.

علاوه بر چراغ چک موتور خودروی شما بر روی داشبورد شما اگر دارای چراغ باشد ، چند علامت دیگر وجود دارد که میتواند نشان دهد زمان تعویض روغن فرا رسیده است.

صدای موتور: زمانی که روغن موتور کار خود را انجام می دهد، قطعات موجود در موتور شما را روغن کاری کرده و در نتیجه موتور را ساکت نگه می دارد. با این حال، اگر سطح روغن شما پایین است یا کاملا تمام شده است، ممکن است صدای تق تق یا غرش را بشنوید. اگر این اتفاق افتاد، فورا ماشین خود را برای تعویض روغن ببرید.

بوی روغن موتور داخل خودرو استشمام بوی روغن موتور در داخل خودرو نشانه آن است که ممکن است نشت روغن داشته باشید. اگر بوی دود اگزوز یا گاز را حس کردید، ممکن است وسیله نقلیه شما بیش از حد گرم شده باشد. درهر صورت ،باید خودروی خود را در اسرع وقت برای بررسی تعمیر و نگهداری تحویل بدید.

دود اگزوز: طبیعی است که از لوله اگزوز خودروی شما بخار نیمه شفاف خارج شود، اما اگر متوجه شدید که این بخار به دود تبدیل می شود، ممکن است نشت روغن یا قطعات موتور معیوب شده باشد.

مسافت پیموده شده بالا : همانطور که قبلا گفته شد، اکثر خودروها نیاز به تعویض روغن هر 5000 تا 8000 کیلومتر یا تقریبا هر 3-6 ماه دارند. اگر یک ماه کیلومتر زیادی را روی ماشین خود صرف کرده اید ،ممکن است بخواهید کمی زودتر ماشین خود را برای تعویض روغن ببرید تا مشکلی پیش نیاید. این مورد مخصوصا اگر وسیله نقلیه قدیمی دارید ، حساس تر بوده و نیاز به تعویض روغن زود تر از موعد دارید . چرا که قطعات دچار فرسودگی بیش تری شده ، و آسیب های بیش تری در برابر گرما می بیند.

روغن تیره رنگ: روغن تمیز با رنگ کهربایی شفاف است. با گذشت زمان به دلیل آلودگی ها ورسوبات جمع آوری شده به رنگ تیره تر تبدیل می شود. اگر روغن خود را چک میکنید و متوجه میشوید که رنگ آن تیره میشود، این نشانه کلیدی است که ممکن است زمان تعویض روغن فرا رسیده باشد.

 

 

شرکت نفت لیان فیدار

شرکت نفت لیان فیدار تولید ، توزیع و فروش انواع روانکارهای موتوری در ایران.

در کارخانه شرکت نفت لیان فیدار محصولات با برند lian fidar تهیه شده با روغن پایه های سنتتیک و نیمه سنتتیک به همراه جدید ترین مواد افزودنی روز دنیا و فرمولاسیون منحصر به فرد زیر نظر کارشناسان مجرب ، جهت رضایت مصرف کننده تولید و توزیع می گردد.

لیان فیدار تولید کننده انواع روانکار به نحوی که علاوه بر روانکاری مفید و مطلوب ، میزان فرسایش قطعات به حداقل رسیده ، همچنین قدرت پاک کنندگی بالا و کاهش مصرف سوخت در انواع خودرو از دیگر ویژگی های محصولات این شرکت می باشد.

این شرکت در خصوص صیانت از محیط زیست زیر نظر کارشناسان و اساتید با تجربه در کاهش آلایندگی تلاش مستمر دارد.